ZICER

Front facade of new research center for electric engineering and computing in Osijek
Site plan of new univeristy campus building in Osijek
Scale model of ground floor of a new building and archeological site
Diagram of public space distribution inside new campus building in Osijek

CONNECTING THE TWO MAIN ACCES POINTS ALONG  THE ARCHEOLOGICAL FINDINGS WITH A SERIES OF COMMON SPACES

ON UPPER FLOORS, COMMON SPACES ARE CONTINUED AS EXTENSIONS OF VERTICAL COMMUNICATION AND ORIENTED NORTH TO THE INNER ATRIUM AND SOUTH TO THE CITY

EDUCATIONAL ROOF PLATEAU

AND VIEWPOINT

Concept drawing of a new campus building in Osijek

LIGHT AND FLEXIBLE RESEARCH SPACES RESTING ABOVE THE ARCHEOLOGICAL SITE

Night view of a facade for a new campus building in Osijek
Facade of a new campus building in Osijek
Scale model of new campus building in Osijek
Scale model of new campus building in Osijek
Section drawing of new campus building in Osijek
Typical floor plan of new campus building in Osijek
Roof scale model of new campus building in Osijek
Front facade with sun shading of new campus building in Osijek
Scale model of new campus building in Osijek showing central atrium space
Scale model of new campus building in Osijek showing main entrance space

Located within the University Campus at its southeastern end, in the area of ​​the archaeological site of the historic Roman colony of Mursa, the new ZICER building presents and reflects the exploratory character and aspiration of a new sustainable future, while relying on cultural and historical heritage. The combination of these aspirations is reflected throughout the architecture of the building, its structural system, the materials used and its appearance.

The light, transparent and rational volume of the "lantern" workspaces sits on a massive concrete structure of the "table". With its proportions, finish and the irregular distribution of perimeter pillars and sloping walls, this base belongs more to the world of the soil and fragments of archeological findings, in contrast to the lightness and flexibility of the research areas.

The large perimeter beam is the main signalization element of the building – a display that functions as a transitional element between these two worlds, and that communicates with the surrounding outdoor space along the entire perimeter.

The ground floor, retracted on all four sides, functions as an extension of the public outdoor space. On the southern side, this is carried out in the form of a covered portico. On the western side, a central hall facing three sides is positioned in parallel to the main pedestrian zone. On the north side, a conference hall faces and is opened towards the archeological site, and in the northeast corner of the ground floor a canteen is positioned that faces three sides.

The upper volume of the workspaces, organized in a ring form, forms an interior open atrium that enables optimal lighting and natural ventilation of the workspaces, while also providing a sense of connectedness.

The main staircase is formed as a hollow body positioned inside the atrium. This allows users of the space to get a visual sense of the connection with the entire center when they walk through it, by following the continuity of the common areas - the outer portico, central hall, atrium, the halls on the upper floor, and the roof deck.

The roof, as the final element of this sequence, is designed as a renewable energy educational park and a lookout-point overlooking the rest of the campus and the city.

LOCATION: Osijek

CLIENT: Sveučilište u Osijeku, competition, 3rd PRIZE

YEAR: 2021

SIZE: 14.323 m2

COMPANY: ONDA ARHITEKTURA

COMPETITION DESIGN TEAM: Nika Dželalija, Bernardica Grubišić, Marcela Ostroški,   

Krešimir Renić

COMPETITION COLLABORATORS: model - Petra Dragošević, sustainability analysis - Marin Binički