FACULTY OF PHARMACY

Aerial view of new building in existing campus
Diagram showing built volumes of new and existing buildings

THE CONTEXT IS URBANISTICALLY RECOGNIZED AS A COLLAGE OF TYPOLOGIES THAT CREATE A PUBLIC SPACE THROUGH THEIR INTERRELATIONSHIP

MAIN HALL IN THE INTERIOR CONNECTS WITH TWO OUTDOOR PUBLIC SPACES

Site plan of Campus showing two new buildings next to existing buildings
Pedestrian view of entrance facade to the Faculty of pharmacy
Diagram showing functional organization of faculty building

 

GROUND FLOOR

 

FIRST FLOOR

 

SECOND FLOOR

COMMUNICATIONS AND PUBLIC SPACES

Ground floor plan of Faculty of pharmacy
Typical floor plan of Faculty of pharmacy building
3d printed scale model of new building of Faculty of pharmacy
Front elevation showing entrance to the new building of Faculty of pharmacy
South elevation of new building of faculty of pharmacy showing contrasting textured and glossy facade
Pedestrian view of new building of faculty of pharmacy showing contasting facades and cafe in the ground floor
Technical drawing showing section through new building of faculty of pharmacy
Interior space of new faculty of pharmacy building showing shaded common spaces

The context of the university campus in the western part of Ljubljana has been recognized, in terms of its urban character, as a collage of typologies whose interrelationship defines the public space. The Faculty of Pharmacy represents a continuation of the series of lamellae, solitaires and the comb principle, with the typology of a block and a recessed lamella of the Infrastructure Center. The main entrance to the building is formed from the southeast, along the axis that connects the entrance square of the existing two faculties.

From the newly formed square, the entrance hall is accessed, which is connected to all public and pedagogical spaces, both on the ground floor and on the upper floors. The public spaces are designed as pockets, extending the linear communication that penetrates the building from the southeast to the northwest, connecting the square and the public spaces of the faculty with the Infrastructure Center. Moving through this linear space, we experience a change of ambience: a library, a hall in front of large lecture rooms, a green atrium, a coffee bar and a canteen, open gathering spaces in front of classrooms and a garden.

The main building of the faculty is a monolith with emphasized horizontals. The structure between the horizontals consists of vertical brise soleils made of perforated aluminum sheet, rotated so as to have an optimal relationship with the sun's rays depending on the orientation.

The design of the building of the Infrastructure center stands out from the structured main building, and is shaped as an abstract white volume. Monolithic abstractness is achieved by a double glazed façade with a graphic print on the exterior glazing. On its outside, it acts as white translucent glass while from the interior it is transparent. With perforations on the aluminum sunshades and a dot print on the glass, these two buildings, when observed up close, give the sense of being connected, and when viewed from the square and the walkway, are perceived as two separate volumes.

The landscape forms a soft uniform field of green and pebble islands, uniformly enveloping all buildings within the campus. Changes in the density of the green islands create larger paved areas at the points where the interior and exterior connect, or a green oasis for resting, socializing and learning under the canopy.

LOCATION: Ljubljana

CLIENT: Univerza v Ljubljani, competition

YEAR: 2019

SIZE: 26.650 m2

COMPANY: ONDA ARHITEKTURA

COMPETITION DESIGN TEAM: Nika Dželalija, Vedrana Moslavac, Marcela Ostroški, Krešimir Renić

COMPETITON COLLABORATORS: model - Tin Jakopec