FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING

Aerial view showing new building of faculty of mechanical engineering inside existing campus
Conceptual diagram showing relationship between new and existing buidings and the created public spaces

THE CONTEXT IS URBANISTICALLY RECOGNIZED AS A COLLAGE OF TYPOLOGIES THAT CREATE A PUBLIC SPACE THROUGH THEIR INTERRELATIONSHIP

MAIN HALL IN THE INTERIOR CONNECTS WITH TWO OUTDOOR PUBLIC SPACES

Site plan of Campus showing two new buildings next to existing buildings
conceptual drawing of relationship between building and adjacent public space

CLEAR AND COMPACT FORM OF THE FACULTY ADAPTS TO THE ENVIRONMENTAL CONTEXT

3d printed scale model of Faculty of mechanical engineering
Technical drawing of south facade of new building of Faculty of mechanical engineering
Pedestrian view of new building entrance facade with library at the ground floor
Diagram of functional organization of space for faculty of mechanical engineering

OUTDOOR COMMUNICATIONS AND INDOOR PUBLIC SPACES: GROUND FLOOR

INDOOR COMMUNICATIONS AND PUBLIC SPACES: FIRST FLOOR

Technical drawing of ground floor plan of faculty of mechanical engineering building
Technical drawing showing section through faculty of mechanical engineering building
Typical floor plan of faculty of mechanical engineering building
Interior space of faculty of mechanical engineering showing common space infront of lecture hall
Technical drawing showing section through faculty of mechanical engineering building
Interior view of entrance space showing central hall and a bar

The context of the university campus in the western part of Ljubljana has been recognized, in terms of its urban character, as a collage of typologies whose interrelationship defines the public space. 

The clear and compact shape of the block, with its position, cut corners and retractions from the edges of the construction zone, creates an independent building that is connected to the immediate context with the organisation with its internal facilities.

The east and west sides facing the squares are home to the common areas on the ground floor, while the north side that faces the pedestrian walkway is used as an indoor public axis with a series of lecture halls. On the south side, vehicular access to laboratories is organized through atriums. 

The very form of the building is based on, in addition to its relation to its context, the logic of the functional organization of the faculty. The outer ring is home to the common areas of lecture halls, libraries, canteens and sports halls, as well as the working spaces of classrooms, cabinets and the administration area on the upper floors. The ring envelops three transparent and reflective laboratory boxes. At the junctions, along with the main vertical communications connected to the internal public axis, the faculty administration is located. 

The recessed, smooth and transparent façade of the ground floor suggests a continuity of the public character, while the volume of the upper floors is of a more private nature. The continuous vibrating membrane of the stretched metal creates the necessary shading and forms a uniform character of the building, regardless of how the workspaces are used and organized. Inside the ring, the reflective volumes of the laboratories enhance the impression of the presence of greenery and additionally illuminate the common atriums.

LOCATION: Ljubljana

CLIENT: Univerza v Ljubljani, competition, recognition

YEAR: 2019

SIZE: 39.190 m2

COMPANY: ONDA ARHITEKTURA

COMPETITION DESIGN TEAM: Nika Dželalija, Vedrana Moslavac, Marcela Ostroški, Krešimir Renić

COMPETITION COLLABORATORS: model - Tin Jakopec