CROATIAN LOTTERY BUILDING

Aerial view of a new Croatian lottery building
Site plan drawing of a new building for Croatian lottery
Diagram showing relationship between new and existing builidngs

SPATIAL RELATIONSHIP BETWEEN THE NEW AND THE EXISTING BUILDINGS

Diagram showing relationship between new and exhisting building

DISPOSITION OF THE NEW BUILDING FORMS TWO PUBLIC SQUARES WHILE AT THE SAME TIME RETAINS THE VIEWS OF MEDVEDNICA MOUNTAIN FOR A NEIGHBORING HOUSING BUILDING

Scale model of new Croatian lottery building showing green roof, two towers and public square beneath
Diagram showing relationship between servant and served spaces inside office building

DESIGNING THE MAIN BUILDING VOLUME AS TWO SHIFTED ELEMENTS WITH CENTRAL STRUCTURAL AND SERVICE SPACE CREATES THE OPTIMAL NATURAL LIGHTING CONDITIONS, FLEXIBILITY OF USE AND UNOBSTRUCTED VIEWS FOR A WORKSPACE INSIDE

Diagram showing outdoor spaces inside office building

EXTERIOR GREEN ROOF AND TOP ROOF TERRACES ARE ACCESSIBLE TO ALL EMPLOYEES

Ground floor plan of new Croatian lottery building showing two public squares, restaurants, shops and exhibition space
Diagram showing public space and pedestrian connections

PUBLICLY ACCESIBLE GROUND FLOOR WITH THE PEDESTRIAN URBAN LINKS

3d rendering showing north facade of office building with green roof
Aerial view of scale model for a new Croatian lottery building
Facade scale model of a new Croatian lottery building
Technical drawings showing floor plans and facade plan for a new office building
Pedestrian view of a new office building and public square

Located within settlements planned according to CIAM principles and south of the New Zagreb dominant axis – the “Dubrovnik Avenue” – the new building of the Croatian Lottery follows the series of existing office buildings along the avenue. The two towers are located on opposite edges of the plot, with their longer sides facing the city, and are connected by the lower connecting volume, which opens views of the neighboring southern residential building. The shift of the floor plan additionally moves the western tower away from the existing residential building to create a public park facing the neighborhood and to allow maximum sun exposure of the new building. The eastern tower is recessed from the avenue towards the neighborhood, forming a public square in the direction of the main intersection and the pedestrian underpass.

With this volumetric setup and the introduction of additional pedestrian connections in the north-south direction, the building establishes the surrounding space with new urban elements - funnel-shaped squares at the entrances towards the towers, an open access square towards the avenue, a public park towards the southern settlement, and a small atrium square. With the open layout of the ground floor and the continuity of the exterior materials in the interior, the idea of publicly available space is further emphasized. Inside the building, the central position of the communications and service spaces allows room for a naturally well-lit zone for offices, while the concept of the construction and installation system ensures maximum flexibility in their organization.

The facade’s rhythmic alternation of closed and open surfaces, in the full height of the floors, frames the segments of the surrounding space. With the scale of its openings, the facade communicates the building’s specific position at the junction of an important city avenue and the entrance to a calmer residential area. The varied density of enclosed and open zones, which depends on the orientation, view and program of the building, creates an optimal balance of  its internal intimacy, quality views, stature, as well as the energy and economic efficiency of the building.

LOCATION: Zagreb

CLIENT: Hrvatska lutrija d.o.o., competition, 2nd PRIZE

YEAR: 2020

SIZE: 23.895 m2

COMPANY: ONDA ARHITEKTURA

COMPETITION DESIGN TEAM: Nika Dželalija, Bernardica Grubišić, Marcela Ostroški, Krešimir Renić

COMPETITION COLLABORATORS: architectural renderings - Studio Arbol j.d.o.o., model - Domagoj Kolonić, structural design - Tvrtko Renić